EU-kontroll

Du kan bestille og gjennomføre EU-kontroll så tidlig du ønsker, så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen. Målet med EU-kontroll er å gi en tryggere og mer miljøvennlig bilpark. EU-kontroll må utføres av godkjente kontrollører og verksteder, og hos oss er du i trygge hender. Trykk på knappen for å bestille EU-kontroll/PKK kontroll hos din forhandler.

Sjekk frist for EU-kontroll >

Hva sjekkes på EU-kontroll?

EU-kontrollen består av to deler, en trafikksikkerhetsdel og en miljødel.

  • I trafikksikkerhetsdelen kontrolleres blant annet lys, sikt, hjul, belter og bremser
  • I miljødelen måles støy og avgasser

Det er ikke nødvendig å ha med begge sett dekk til kontroll. Er det sommerdekk på bilen, trenger du ikke ta med vinterdekkene.


Resultat kontrollen

Når kontrollen er ferdig vil du motta en kontrollseddel med resultatet. Her vil du blant annet se registrert kilometerstand, neste frist og eventuelle feil og mangler.
Det er viktig at du sjekker kontrollseddelen selv om du har fått godkjent EU-kontrollen.
Har du fått godkjent EU-kontroll kan du bruke kjøretøyet som normalt. Kjøretøyet er godkjent hvis det ikke fikk mangler, eller dersom det fikk mangler med kode 1.


Sjekk kontrollseddelen

Verkstedet registrerer resultatet av EU-kontrollen i våre systemer, men det er viktig at du på kontrollseddelen sjekker:

  • Eventuelle feil og mangler med kode 1
  • Riktig kilometerstand er registrert
  • Neste frist for EU-kontroll

Husk at en EU-kontroll ikke er en fullstendig tilstandsrapport. Driftssikkerhet og begynnende rustskader fanges for eksempel ikke opp av kontrollen. Dersom du skal selge eller kjøpe et kjøretøy kan det lønne seg å gjøre nærmere undersøkelser.

Fått mangler med kode 1?

Da må du få manglene rettet så snart som mulig, men det er ikke nødvendig å vise kjøretøyet på etterkontroll. Eksempler på mangler med merknad 1 er at det ikke er refleksvest eller varseltrekant i bilen.


Glemt EU-kontroll?

Hvis kjøretøyet ditt ikke er godkjent innen fristen, kjører du ulovlig.

Står du oppført som eier av et kjøretøy, er det ditt ansvar å sørge for at det blir godkjent innen fristen. Når fristen har gått ut får kjøretøyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet dersom du blir stoppet i kontroll.

Hva kan du gjøre om du har glemt fristen?

  • Ønsker du å bruke kjøretøyet, må du bestille time for EU-kontroll og få kjøretøyet godkjent. Husk at det er forbudt å bruke et kjøretøy som ikke er godkjent innen kontrollfristen. Du kan kjøre til verkstedet/kontrollorganet hvis du leverer skiltene på en trafikkstasjon og kjøper prøveskilt.
  • Skal du ikke bruke kjøretøyet, kan du avregistrere det ved å levere skiltene til en trafikkstasjon.
  • Har du ikke mulighet til å ta kjøretøyet til EU-kontroll selv, kan du få noen andre til å gjøre det for deg. Eier må ikke møte til kontrollen.
  • Du kan som hovedregel bare få utsettelse ved alvorlig sykdom, som må dokumenteres med legeerklæring. Les mer om kravene til utsettelse av EU-kontroll.
Velg forhandler